מדיח כלים לא מנקה? הטריק המפתיע שכל טכנאי מסתיר ממך

פותחים את דלת המדיח בציפייה דרוכה…

הריח הנעים של הניקיון כבר באוויר…

אתם מוכנים לראות את הכלים שלכם מבריקים, נוצצים, כאילו יצאו הרגע מהאריזה.

אבל אז… אתם פוקחים עיניים ומגלים…

שאריות ספגטי עקשניות על הצלחת.

כתמי קפה מסתוריים על הספל האהוב עליכם.

ושכבה דקיקה ומעצבנת של… משהו… על הכוסות.

תחושת האכזבה הזו? מוכרת מדי. המדיח, שהיה אמור להיות העוזר הנאמן שלכם במטבח, פתאום מרגיש כמו בגידה קטנה.

למה הוא עושה לכם את זה? למה הכלים יוצאים מלוכלכים יותר ממה שנכנסו (טוב, אולי לא עד כדי כך, אבל אתם מבינים)?

במאמר הזה נצלול לעומק התעלומה. נגלה את כל הסיבות האפשריות לכך שהמדיח שלכם החליט לשבות איטלקית (או לפחות, לא לנקות כמו שצריך). והכי חשוב – נבין מה לעזאזל עושים כדי להחזיר אותו למסלול, ולגרום לכלים שלכם לנצנץ שוב.

תתכוננו, כי אחרי שתקראו את זה, לא תצטרכו לחפש תשובות במקום אחר. אתם הולכים להפוך למומחי מדיחים בעצמכם (טוב, כמעט).

מדיח כלים לא מנקה טוב כלים יוצאים מלוכלכים

למה זה קורה לי?! האשמים הפוטנציאליים (חוץ ממך, כמובן)

לפני שמאשימים את המדיח המסכן בכל צרות העולם (והמטבח), בואו נבחן כמה מהסיבות הנפוצות ביותר לתופעה המרגיזה הזו. מוכנים לחקירה קטנה?

טעינת יתר או טעינה שגויה? המשחק שלא ידעתם שאתם משחקים

כן, כן, אנחנו יודעים. הפיתוי לדחוס עוד צלחת אחת קטנה, עוד ספל אחרון, עוד סכו"ם תועה – הוא גדול. מרגיש כמו ניצחון קטן בכל פעם שמצליחים לסגור את הדלת.

אבל האמת? המדיח שלכם הוא לא מחסן. הוא מכונה מתוחכמת שצריכה מרחב כדי לעבוד.

כשאתם מעמיסים אותו יתר על המידה, אתם בעצם חוסמים את זרימת המים ואת חומר הניקוי.

חשבו על זה כמו מקלחת צפופה מדי – לא כולם יקבלו מים וסבון כמו שצריך.

וגם טעינה לא נכונה משחקת תפקיד. אם כלים גדולים חוסמים את זרועות ההתזה, או אם כלים מקוננים אחד בתוך השני (כמו קערות שנכנסו זו לזו בחיבוק דוב), המים פשוט לא יגיעו לכל הלכלוך.

השורה התחתונה: תנו למדיח לנשום! טעינה נכונה היא חצי מהדרך לכלים נקיים.

מסנן סתום: מסיבת הפסולת הסודית של המדיח שלכם

אי שם בתחתית המדיח שלכם, מסתתר לו גיבור קטן ולא מוערך – המסנן (או הפילטר, אם תרצו).

התפקיד שלו? ללכוד את כל שאריות המזון הגדולות ולמנוע מהן לחזור ולהסתובב במים, ולהתיישב בחזרה על הכלים שלכם.

הבעיה? רובנו שוכחים שהוא קיים. או מעדיפים לשכוח.

כשהמסנן נסתם משאריות אוכל, שומן וכל מיני דברים לא מזוהים, הוא פשוט לא יכול לעשות את העבודה שלו.

המים המלוכלכים ממשיכים להסתובב, והתוצאה? כלים שמקבלים "שטיפה חוזרת" במים לא נקיים. איכס.

הטיפ החשוב: ניקוי המסנן צריך להיות חלק משגרת התחזוקה שלכם. לפחות פעם בחודש, ואם אתם מבשלים הרבה, אפילו יותר.

זרועות ההתזה חסומות: כשהמים לא רוקדים סמבה

ראיתם פעם את הזרועות האלה שמסתובבות ומתיזות מים במדיח? הן הכוכבות האמיתיות של ההצגה.

הן אלה שאחראיות להעיף סילוני מים חזקים על הכלים שלכם מכל זווית אפשרית.

אבל מה קורה כשהחורים הקטנים בזרועות האלה נסתמים? משאריות מזון קטנטנות, אבנית, או אפילו חתיכת לימון סוררת שהתחבאה?

בדיוק. המים לא יוצאים כמו שצריך. הלחץ יורד. אזורים שלמים במדיח פשוט לא מקבלים את השטיפה שהם צריכים.

איך בודקים? סובבו את הזרועות ידנית (כשהמדיח כבוי, כן?). הן אמורות להסתובב בחופשיות. בדקו ויזואלית אם החורים נראים סתומים. לפעמים אפשר לנקות אותם עם קיסם או מחט.

חומר ניקוי לא מתאים או לא מספיק: הקמצנות שלא משתלמת

שוק חומרי הניקוי למדיח הוא מגוון: טבליות קסם שמבטיחות הכל, אבקה קלאסית, נוזל מבריק… קל ללכת לאיבוד.

אבל שימוש בחומר ניקוי לא איכותי, או בכמות לא נכונה, יכול לגרום לתוצאות עגומות.

פחות מדי חומר ניקוי? ברור שהכלים לא יתנקו כמו שצריך.

יותר מדי חומר ניקוי? זה יכול להשאיר שאריות וכתמים על הכלים, וגם לא בריא למדיח בטווח הארוך.

וגם סוג חומר הניקוי משנה. טבליות "הכל כלול" אולי נוחות, אבל לפעמים הן לא מתמוססות לגמרי בתוכניות קצרות או במים לא מספיק חמים.

שימו לב: קראו את הוראות יצרן המדיח וגם את הוראות חומר הניקוי. לפעמים נדרשת התאמה, במיוחד אם יש לכם מים קשים.

טמפרטורת המים נמוכה מדי: מקלחת פושרת לכלים? לא תודה!

מדיח כלים יעיל צריך מים חמים. ממש חמים. בדרך כלל בין 50 ל-60 מעלות צלזיוס.

המים החמים חיוניים להמסת שומנים, להפעלת חומר הניקוי ביעילות, ולחיטוי הכלים.

אם המים שמגיעים למדיח לא מספיק חמים, כל תהליך הניקוי נפגע.

למה שהמים יהיו קרים מדי?

  • בעיה בדוד החימום של הבית.
  • בעיה בגוף החימום הפנימי של המדיח (נדיר יותר במדיחים מודרניים שמחממים בעצמם).
  • שימוש בתוכנית "חסכונית" או "מהירה" שלא מגיעה לטמפרטורה מספקת לכלים מלוכלכים מאוד.

בדיקה פשוטה: לפני שאתם מפעילים את המדיח, פתחו את ברז המים החמים בכיור הקרוב ותנו למים לזרום עד שהם מגיעים לטמפרטורה המקסימלית. זה מבטיח שהמים שייכנסו למדיח יהיו חמים מההתחלה.

חומר הברקה ריק: איפה הברק שהבטיחו לי?

חומר ההברקה (Rinse Aid) הוא לא רק בשביל כוסות נוצצות כמו בפרסומות. יש לו תפקיד חשוב בתהליך הייבוש והניקוי.

הוא בעצם "שובר" את מתח הפנים של המים, מה שגורם למים להחליק מהכלים בצורה יעילה יותר בשלב השטיפה האחרונה.

בלי חומר הברקה, טיפות מים (במיוחד מים קשים) נוטות להישאר על הכלים ולהתייבש שם, ולהשאיר אחריהן כתמים, סימנים לבנים, או מראה "עכור". זה יכול להיראות כאילו הכלים עדיין מלוכלכים.

בדקו את המיכל: רוב המדיחים מצוידים בנורית חיווי או חלונית שמראה מתי מיכל חומר ההברקה ריק. אל תתעלמו ממנה!


שאלות ותשובות זריזות: בואו ננפץ כמה מיתוסים!

שאלה: האם חייבים לשטוף כלים לפני שמכניסים למדיח?

תשובה: לא! ממש לא חייבים לשטוף. מספיק לגרד שאריות מזון גדולות לפח. שטיפה מוקדמת יכולה אפילו "לבלבל" את חיישני המדיח (אם יש כאלה) ולגרום לו לבחור תוכנית פחות אינטנסיבית. חומרי הניקוי המודרניים נועדו להתמודד עם לכלוך.

שאלה: כל כמה זמן צריך לנקות את הפילטר של המדיח?

תשובה: המלצה גורפת היא לפחות פעם בחודש. אם אתם משתמשים במדיח המון או נוטים להכניס כלים עם הרבה שאריות, בדקו ונקה אותו אפילו כל שבוע-שבועיים. זה לוקח דקה ומשנה המון.

שאלה: איזה חומר ניקוי הכי מומלץ?

תשובה: אין תשובה אחת נכונה. זה תלוי במדיח שלכם, בקשיות המים באזורכם, ובהעדפה אישית. טבליות נוחות, אבקה מאפשרת גמישות בכמות, וג'ל מתמוסס מהר. שווה לנסות כמה סוגים ולראות מה עובד הכי טוב עבורכם. והכי חשוב – לא להתקמצן על איכות.


אוקיי, הבנתי. מה עושים עכשיו? הפתרונות המעשיים (כי דיבורים זה נחמד, אבל כלים נקיים זה יותר)

אז זיהינו את החשודים העיקריים. עכשיו הגיע הזמן להפשיל שרוולים (או פשוט ללחוץ על כמה כפתורים ולפתוח כמה מכסים) ולתקן את המצב.

שלב 1: הבלש הפרטי – בדיקות מקדימות שאפשר לעשות לבד (ולגמרי בחינם!)

לפני שאתם ממהרים להזמין טכנאי, יש כמה דברים פשוטים שאתם יכולים לבדוק בעצמכם:

  1. בדקו את המסנן (הפילטר): הוציאו אותו לפי הוראות היצרן. שטפו היטב תחת מים זורמים, אולי אפילו עם מברשת קטנה וסבון כלים. ודאו שהוא נקי מכל שאריות ולכלוך. החזירו למקום.
  2. בדקו את זרועות ההתזה: ודאו שהן מסתובבות בחופשיות. חפשו חורים סתומים. אם מצאתם, נסו לנקות בעדינות עם קיסם או מחט.
  3. בדקו את הטעינה: בפעם הבאה שאתם מפעילים, ודאו שאתם לא מעמיסים מדי ושכלים גדולים לא חוסמים את הזרועות. תנו קצת "ספייס".
  4. בדקו את חומר הניקוי: האם אתם משתמשים בכמות הנכונה? האם חומר הניקוי איכותי? אולי כדאי לנסות מותג אחר?
  5. בדקו את חומר ההברקה: האם המיכל מלא? אם לא, מלאו אותו.
  6. בדקו את טמפרטורת המים: הפעילו מים חמים בכיור לפני הפעלת המדיח. נסו להשתמש בתוכנית רגילה או אינטנסיבית, לא רק בתוכניות אקו/מהירות.

הרבה פעמים, אחת מהבדיקות הפשוטות האלה תפתור את הבעיה!

ניקוי יסודי למדיח: הגיע הזמן לספא! (כן, גם למדיח מגיע פינוק)

גם אם אתם מנקים את המסנן באופן קבוע, פעם בכמה חודשים כדאי לעשות למדיח ניקוי יסודי יותר. זה עוזר להסיר הצטברות של שומן, אבנית ושאריות סבון שעלולות לפגוע בביצועים.

איך עושים את זה?

  • האופציה הביתית:
    1. ודאו שהמדיח ריק מכלים.
    2. הניחו כוס (שמתאימה לשימוש במדיח) מלאה בחומץ לבן רגיל במדף העליון.
    3. הפעילו את המדיח על התוכנית החמה ביותר שלו (בלי חומר ניקוי!). החומץ יעזור להמיס שומנים ואבנית קלה.
    4. לאחר שהתוכנית הסתיימה, פזרו כוס סודה לשתייה על תחתית המדיח.
    5. הפעילו שוב תוכנית קצרה וחמה. הסודה לשתייה תעזור לנטרל ריחות ולנקות כתמים.
  • האופציה הקנויה:
    • קיימים בשוק חומרי ניקוי ייעודיים למדיח כלים. הם בדרך כלל מגיעים בבקבוקון קטן שמניחים הפוך בסלסלת הסכו"ם או תולים על המדף העליון.
    • פשוט פעלו לפי ההוראות שעל האריזה – בדרך כלל מפעילים תוכנית חמה כשהמדיח ריק.
    • חומרים אלה לרוב חזקים יותר ויכולים להתמודד עם הצטברות קשה יותר של לכלוך ואבנית.

ניקוי כזה פעם ב-3-6 חודשים יכול לעשות פלאים!

אמנות הטעינה הנכונה: משחקים טטריס עם הצלחות? לא בדיוק, אבל כמעט!

אז איך טוענים את המדיח כמו מקצוענים? הנה כמה טיפים מנצחים:

  • לא לחסום! לא לחסום! לא לחסום! זו המנטרה הכי חשובה. ודאו ששום כלי גדול (קרש חיתוך, סיר ענק) לא מפריע לסיבוב של זרועות ההתזה.
  • כיוון זה חשוב: הניחו צלחות, קערות וסירים עם הצד המלוכלך כלפי מרכז המדיח וכלפי מטה, לכיוון זרועות ההתזה.
  • ספייס אישי בבקשה: אל תצופפו מדי. השאירו מרווח קטן בין הכלים כדי שהמים יוכלו לזרום בחופשיות.
  • כוסות וספלים: הניחו אותם הפוכים במדף העליון, רצוי בזווית קלה כדי שהמים יוכלו להתנקז מהבסיס שלהם.
  • סכו"ם: הדרך הטובה ביותר היא להשתמש בסלסלת הסכו"ם הייעודית. שימו חלק מהידיות למעלה וחלק למטה כדי למנוע "קינון". אם יש לכם מגירת סכו"ם עליונה, פשוט הניחו אותם מסודר בתאים. טיפ חשוב: הפרידו בין כלי כסף לפלדת אל-חלד (נירוסטה) כדי למנוע תגובה כימית שיכולה לגרום לכתמים.
  • פלסטיק למעלה: כלי פלסטיק רגישים יותר לחום. עדיף למקם אותם במדף העליון, הרחק מגוף החימום שנמצא בדרך כלל למטה.
  • מה לא להכניס? עץ, כלי נחושת, פליז, ברזל יצוק, קריסטל עדין, סכיני שף איכותיות (החום פוגע בלהב), כלים עם עיטורי זהב/כסף עדינים, וצנצנות עם תוויות נייר (הנייר יכול לסתום את המסנן). במילים אחרות: אם אתם לא בטוחים – עדיף לשטוף ביד.

טעינה נכונה אולי דורשת עוד דקה של מחשבה, אבל התוצאה שווה את זה.

בחירת חומר הניקוי וחומר ההברקה: לא כל הנוצץ זהב (או נקי)

כמו שאמרנו, יש המון אפשרויות. בואו נעשה קצת סדר:

  • טבליות: נוחות מאוד, לרוב מכילות גם חומר ניקוי, גם מלח (לריכוך מים) וגם חומר הברקה. היתרון הוא הפשטות. החיסרון הוא שלפעמים הן לא מתמוססות לגמרי בתוכניות קצרות או במים פושרים, והמינון קבוע – לא תמיד אופטימלי.
  • אבקה: מאפשרת גמישות רבה בכמות. אפשר להתאים את הכמות לרמת הלכלוך ולכמות הכלים. בדרך כלל זולה יותר מטבליות. החיסרון הוא שצריך להוסיף מלח וחומר הברקה בנפרד (אם המדיח דורש זאת).
  • ג'ל (נוזל): מתמוסס מהר יותר מאבקה או טבליות, ולכן טוב לתוכניות קצרות. גם כאן צריך לרוב להוסיף מלח וחומר הברקה בנפרד.

ומה לגבי מים קשים? אם אתם גרים באזור עם מים קשים (רוב אזורי ישראל), חשוב להקפיד על שני דברים:

  1. מלח למדיח: רוב המדיחים מצוידים במיכל ייעודי למלח מיוחד (לא מלח בישול רגיל!). המלח עוזר לרכך את המים ומונע הצטברות אבנית במדיח ועל הכלים. מלאו את המיכל לפי הצורך (המדיח יודיע לכם).
  2. חומר הברקה: במים קשים, חומר ההברקה חשוב אפילו יותר למניעת כתמי אבנית וייבוש יעיל. אל תוותרו עליו.

נסו ותטעו (או יותר נכון, תנסו ותצליחו). לפעמים שווה להשקיע בחומר ניקוי קצת יותר איכותי כדי לראות הבדל משמעותי.


עוד שאלות? בטח שיש!

שאלה: למה הכלים יוצאים עם כתמים לבנים?

תשובה: הסיבה הנפוצה ביותר היא מים קשים. ודאו שמיכל המלח מלא ושאתם משתמשים בחומר הברקה. לפעמים, שימוש ביותר מדי חומר ניקוי יכול גם להשאיר שאריות שנראות כמו כתמים לבנים.

שאלה: האם אפשר להשתמש בחומץ רגיל לניקוי המדיח?

תשובה: כן, כפי שצוין קודם, חומץ לבן רגיל (5%) יכול להיות יעיל לניקוי תקופתי של המדיח כשהוא ריק. הוא עוזר נגד שומנים ואבנית קלה. אל תשימו אותו יחד עם כלים או חומר ניקוי.

שאלה: המדיח שלי חדש ועדיין לא מנקה טוב, מה הסיבה?

תשובה: ודאו שכל אריזות ההגנה והמדבקות הוסרו מבפנים (כן, זה קורה!). בדקו שאתם משתמשים בחומר ניקוי ובהברקה, שהמלח בפנים (אם נדרש), ושטעינת הכלים נכונה. לפעמים לוקח קצת זמן "ללמוד" איך להשתמש במדיח חדש בצורה אופטימלית. אם הבעיה נמשכת, פנו לשירות הלקוחות של היצרן.

שאלה: האם תוכנית קצרה מספיקה לניקוי יסודי?

תשובה: תלוי. תוכניות קצרות (כ-30 דקות) מיועדות בדרך כלל לכלים עם לכלוך קל מאוד, או לשטיפה מהירה של כלים שרק השתמשו בהם. הן לרוב משתמשות בפחות מים ובטמפרטורה נמוכה יותר. לכלים מלוכלכים רגילים או מאוד מלוכלכים, עדיף להשתמש בתוכנית רגילה או אינטנסיבית כדי להבטיח ניקוי יסודי.


מתי להרים ידיים (ולטלפן לטכנאי)? כי לפעמים צריך עזרה מקצועית

אז ניסיתם הכל. ניקיתם את הפילטר עד שהוא מבריק, וידאתם שזרועות ההתזה מסתובבות כמו רקדנית בטן מקצועית, טענתם את המדיח לפי הספר, השתמשתם בחומר ניקוי שזכה באולימפיאדה, ועדיין… הכלים יוצאים במצב מפוקפק.

לפעמים, הבעיה פשוט עמוקה יותר ודורשת עין (ויד) של מומחה.

ניסיתי הכל, ועדיין… סימנים לבעיה רצינית יותר

הנה כמה דגלים אדומים שמסמנים שכנראה הגיע הזמן לקרוא לטכנאי מדיחים:

  • רעשים מוזרים: אם המדיח מתחיל להשמיע רעשי חריקה, דפיקות, או זמזום חזק ויוצא דופן שלא שמעתם קודם – זה יכול להעיד על בעיה במנוע, במשאבה, או בחלק פנימי אחר.
  • נזילות מים: שלולית מתחת למדיח היא אף פעם לא סימן טוב. זה יכול להיות אטם פגום, צינור סדוק, או בעיה חמורה יותר. אל תתעלמו!
  • קודי שגיאה: אם המדיח מציג קוד שגיאה על הצג הדיגיטלי, נסו לבדוק בחוברת ההוראות מה משמעות הקוד. אם הפתרון המוצע לא עוזר, או שהקוד מצביע על תקלה רצינית, טכנאי הוא הכתובת.
  • המדיח לא מסיים תוכנית: אם הוא נתקע באמצע מחזור, או לא מתקדם לשלב הבא (למשל, לא מרוקן מים, לא מתחיל ייבוש), זו לרוב בעיה אלקטרונית או מכנית.
  • מים לא מתחממים: אם וידאתם שמים חמים מגיעים מהברז, אבל המדיח עדיין לא מחמם את המים (אפשר להרגיש את חום האדים בסוף התוכנית, או שהכלים קרים מאוד), ייתכן שיש בעיה בגוף החימום או בתרמוסטט של המדיח.
  • פשוט לא מנקה, נקודה: אם באמת ובתמים ניסיתם את כל הטיפים במאמר הזה, והכלים עדיין יוצאים מלוכלכים באופן קבוע, כנראה שיש בעיה מכנית או תקלה בחיישן כלשהו שהטכנאי יוכל לאבחן.

בחירת טכנאי מדיחים: לא ליפול בפח (או בכיור)!

אוקיי, השתכנעתם שצריך טכנאי. איך מוצאים אחד אמין ומקצועי?

  • המלצות: הדרך הטובה ביותר היא תמיד המלצות מחברים, משפחה או שכנים שהיו מרוצים מטכנאי מסוים.
  • חיפוש מקוון (אבל בזהירות): אתרים כמו FixGuide יכולים לעזור במציאת בעלי מקצוע עם דירוגים וביקורות. שימו לב לביקורות מפורטות, לא רק לדירוג כללי.
  • התמחות: חפשו טכנאי שמתמחה בתיקון מדיחים, ואם אפשר, אפילו במותג הספציפי של המדיח שלכם.
  • שאלו שאלות: אל תתביישו לשאול בטלפון על ניסיון, עלות ביקור (בדרך כלל יש עלות קבועה רק עבור הגעה ואבחון), ואם הוא נותן אחריות על התיקון.
  • שקיפות: טכנאי אמין יסביר לכם מה הבעיה, מה צריך לתקן, וכמה זה יעלה לפני שהוא מתחיל בעבודה. אם משהו נשמע לכם לא הגיוני או יקר מדי, אל תהססו לבקש הצעת מחיר נוספת.
  • "תחושת בטן": לפעמים פשוט מרגישים אם בעל המקצוע אמין ושירותי. אם משהו מרגיש לכם לא נכון, עדיף לחפש מישהו אחר.

להזמין טכנאי זה לא תמיד כיף, אבל כשהמדיח חוזר לעבוד כמו חדש, זה שווה את זה.

סיכום: הדרך לכלים מבריקים מתחילה כאן (ובתחזוקה קטנה)

אז כן, מדיח שלא מנקה טוב זה מתסכל. מאוד.

אבל כמו שראינו, ברוב המקרים, הפתרון נמצא ממש בהישג ידכם (או בהישג מברשת קטנה וחומץ).

בין אם זה ניקוי פשוט של המסנן, סידור מחדש של הכלים, החלפת חומר ניקוי או מילוי מיכל ההברקה – רוב הבעיות נפתרות בכמה צעדים פשוטים.

הסוד הוא לא להתעלם מהסימנים, ולהעניק למדיח שלכם קצת תשומת לב ותחזוקה שוטפת.

אל תתנו למדיח עצלן להרוס לכם את חדוות הבישול (או לפחות, את חדוות אי-שטיפת הכלים שאחרי).

עם קצת ידע והשקעה מינימלית, תוכלו להחזיר את הברק לכלים שלכם, ואת השקט הנפשי לעצמכם.

ועכשיו, לכו לפתוח את המדיח. אולי הפעם מחכה לכם הפתעה נעימה?

ואם לא… אתם יודעים בדיוק מה לעשות.

Similar Posts

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *