איך לסדר כלים במדיח ולהשיג כלים מבריקים בכל הפעלה
המדריך המלא למלחמה הקדושה: איך להילחם בבלגן שבמדיח ולנצח?
בואו נודה בזה, טעינת המדיח היא לא בדיוק האתגר האולימפי שחלמתם עליו, אבל היי, אולי זה הזמן לשדרג את יכולות הקרב שלכם מול הלכלוך והשאריות? אולי סוף סוף תפסיקו להתווכח מי סידר נכון ומי סתם זרק פנימה? כי כן, יש דרך נכונה. ויש דרך… פחות נכונה. דרך שגורמת לכלים להישאר מלוכלכים, למדיח לעבוד קשה לחינם, ואפילו, רחמנא ליצלן, להזיק לו. אז אם אתם מוכנים להפסיק לחיות בפשרה ולהתחיל לשלוט באמנות סידור הכלים, אתם במקום הנכון. הולך להיות פה עמוק, מעניין, ואפילו מבטיח לכם כמה רגעי "אהההה!" שווים במיוחד. מוכנים לשדרג את המדיח שלכם לטייס אוטומטי מבריק?
למה בכלל לסדר נכון? מה, אי אפשר פשוט לדחוף הכל פנימה?
טעות! טעות נפוצה, אבל עדיין טעות. לזרוק הכל פנימה זה כמו לצפות מהכביסה להתייבש כשהיא מקופלת בארון. זה פשוט לא עובד כמו שצריך. הסידור הנכון הוא לא קפריזה של טכנאי פדנט או המצאה של יצרני סבון כלים משועממים. יש לזה סיבה טובה, וזו סיבה שמצילה לכם זמן, כסף, ועצבים (בעיקר עצבים). כשאתם מסדרים נכון, המים זורמים איפה שהם צריכים לזרום, הזרזיפים העזים מגיעים לכל פינה מלוכלכת, וחומר הניקוי עושה את הקסם שלו בלי הפרעות מיותרות.
הקסם שמאחורי הזרזיפים: הבנת הזרימה במדיח
תחשבו על המדיח כעל מגרש משחקים עם חוקים ברורים. הזרזיפים המסתובבים למטה ולמעלה (ובחלק מהדגמים גם באמצע) הם השחקנים הראשיים. הם אלה שמזריקים את המים והסבון בלחץ על הכלים. אם יש משהו שחוסם להם את הדרך – נגיד, סיר ענק שמונח הפוך ומסתיר את כל מה שמאחוריו – הניקוי פשוט לא יהיה אפקטיבי. סידור נכון מבטיח שהמים יגיעו לכל מקום. זה כמו לפתוח את כל החלונות בבית כדי לאפשר לבריזה להיכנס – יעיל ומרענן (לכלים, כמובן).
ייבוש מושלם: האם זה מיתוס או מציאות?
חלק משמעותי מביצועי המדיח הוא שלב הייבוש. מדיחים רבים משתמשים בחום שיורי (מהמים החמים של השטיפה האחרונה) או בגוף חימוך מיוחד (או שניהם) כדי לייבש את הכלים. גם כאן, סידור נכון עושה את ההבדל. כלים שמקופלים אחד בתוך השני או מונחים בצורה אופקית יצברו מים. לעומת זאת, כלים מופנים כלפי מטה או בזווית קלה, מאפשרים למים להתנקז בקלות ואוויר חם להגיע אליהם. פתאום הכוסות שלכם יצאו מבריקות ונטולות כתמי מים! קסם? לא, פיזיקה פשוטה וקצת חשיבה מחוץ (ובתוך) הקופסה.
המדיח מחולק לשניים (או שלושה): איך לנצל את המדפים?
לרוב המדיחים יש שני מדפים עיקריים: התחתון והעליון. לחלקם יש גם מגש שלישי צר לסכו"ם או כלים קטנים במיוחד. לכל מדף יש ייעוד משלו, ואל תגידו שלא ידעתם. זה קצת כמו להכניס חולצה למגירת הגרביים – אפשר, אבל זה לא נכון וזה עושה בלאגן.
המדף התחתון: איפה שקורים הדברים הכבדים והמלוכלכים באמת
המדף התחתון הוא בדרך כלל הגיבור הראשי של הסיפור. הוא קרוב לגוף החימוך (במדיחים שיש להם כזה בתחתית) והזרזיף התחתון בדרך כלל חזק יותר ומגיע בלחץ גבוה יותר. לכן, זה המקום לסירים, מחבתות, צלחות (גדולות כקטנות), קערות גדולות וכלים עמידים בחום. הנה כמה טיפים מנצחים למדף התחתון:
- צלחות: מקמו אותן בין השיניים המיועדות להן, כשהצד המלוכלך פונה למרכז המדיח או לכיוון הזרזיף. אל תצופפו אותן! מגע בין צלחות מפריע לזרימת המים. אם יש לכם צלחות גדולות וקטנות, שימו את הגדולות בחלק האחורי או הצדדי ואת הקטנות יותר מקדימה.
- קערות גדולות וסירים: הפכו אותם כלפי מטה! זה מאפשר למים להיכנס פנימה ולהתנקז בקלות. אל תניחו אותם בצורה אופקית כי אז הם יתמלאו במים ויהפכו למקלחות קטנות (מבפנים) במקום להתנקות.
- מגשים ותבניות: אם יש לכם מקום, נסו למקם אותם בצדדים של המדף התחתון, כשהם נשענים על הדופן. זה מונע מהם לחסום את הזרזיף המסתובב.
- כוסות וספלים כבדים: כן, אפשר לשים במדף התחתון כוסות זכוכית עבות או ספלים כבדים, בתנאי שהם יושבים בצורה יציבה ולא מתנדנדים. העדיפות היא לעליון, אבל במקרה הצורך זה אפשרי.
טיפ סופר חשוב: ודאו ששום דבר במדף התחתון לא מפריע לסיבוב של הזרזיף התחתון. סיר גבוה מדי או מגש בולט יכולים לחסום אותו, ולהפוך את מחזור הניקוי לבדיחה עצובה.
המדף העליון: המקום של העדינים והקטנים
המדף העליון מקבל בדרך כלל פחות חום ופחות לחץ מים ישיר. זה הופך אותו למקום המושלם לכלים עדינים יותר וכלים שלא דורשים ניקוי אגרסיבי מדי. זה הבית של:
- כוסות וספלים רגילים: מקמו אותם על השיניים המיועדות, כשהפתח פונה כלפי מטה. ודאו שהם לא נוגעים אחד בשני כדי למנוע שריטות או שברים (אף אחד לא רוצה מדיח ששובר כוסות!).
- כלי פלסטיק: כלי פלסטיק (קופסאות, מכסים) נוטים להיות קלים יותר ופחות עמידים בחום. המדף העליון, עם חום נמוך יותר ופחות לחץ ישיר, הוא המקום הבטוח שלהם. שימו לב שמכסים לא "עפים" למטה במהלך השטיפה וחוסמים את הזרזיפים. יש מדפים עליונים עם קליפסים או רשתות קטנות שאפשר להצמיד אליהם מכסים כדי למנוע את ה"בריחה" הזו.
- קערות קטנות: גם קערות קטנות יכולות להיכנס למדף העליון, כמובן כשהן הפוכות.
- כלי הגשה קטנים וכלי עזר: כפות מדידה, מרית גומי, לקקנים – כל אלה יכולים למצוא את מקומם במדף העליון.
שימו לב לפלסטיק: יש סוגי פלסטיק שלא מתאימים למדיח כלים (חפשו את הסימן של המדיח). פלסטיק שלא מיועד למדיח עלול להתעוות, להיסדק ואפילו לפלוט חומרים לא רצויים בחום גבוה. עדיף לוותר על הסיכון ולשטוף אותם ידנית.
מגש סכו"ם או סלסלה? זו השאלה!
מדיחים מגיעים בדרך כלל עם אחת משתי האופציות לסכו"ם: סלסלה במדף התחתון או מגש ייעודי צר למעלה. לכל אחת יתרונות וחסרונות:
- סלסלה: פשוטה ויעילה. הטיפ המרכזי כאן הוא לערבב את הסכו"ם. אל תשימו את כל המזלגות יחד, את כל הסכינים יחד וכו'. ערבוב (לדוגמה, מזלג ליד כף) מונע מהם להידבק אחד לשני ומאפשר למים להגיע לכל פינה. שימו סכינים עם הלהב כלפי מטה מסיבות בטיחותיות! (אלא אם כן הן סכינים חדות במיוחד שהיצרן ממליץ אחרת). כפות ומזלגות אפשר לערבב עם הראש כלפי מעלה או מטה – יש הטוענים שכלפי מעלה מנקה טוב יותר, אבל זה גם פחות בטיחותי כשהוצאתם את הסלסלה. החליטו בעצמכם מה מתאים לכם.
- מגש עליון: מאפשר סידור מסודר יותר של כל פריט בנפרד, מה שלכאורה מבטיח ניקוי יסודי יותר. הוא גם מפנה מקום במדף התחתון. החיסרון? הוא תופס קצת גובה מהמדף העליון הראשי ויכול להיות מעצבן למלא ולרוקן אותו (מיאושים לפנות את כל הכפיות הקטנות אחת-אחת?). ודאו שהסכו"ם לא חוסם את הזרזיף של המדף העליון מתחתיו.
כלל אצבע לסכו"ם: מה שלא בטוח במדיח – לא נכנס. סכו"ם מכסף אמיתי (שלא מצופה כסף!), עץ, שנהב או ידיות מעצם – לא למדיח! הם פשוט ייהרסו.
5 טעויות קריטיות שאתם חייבים להפסיק לעשות במדיח (ועוד כמה בונוסים)
אנחנו לומדים מהטעויות שלנו, נכון? אז בואו נלמד מטעויות של אחרים (או מטעויות שכולנו עשינו מתישהו) ונפסיק לעשות אותן.
- לשטוף מראש את הכלים (או "המיתוס הגדול של המדיח"): הפסיקו לשטוף את הכלים לפני שאתם מכניסים אותם למדיח! תפקידכם הוא לגרד שאריות מזון גדולות (עצמות, קליפות, שאריות אורז עקשניות). זהו. חומר הניקוי של המדיח מתוכנן לעבוד על שאריות מזון. אם הכלים נקיים מדי, חומר הניקוי פשוט לא "ימצא" מה לעשות ועלול ליצור כתמי מים או עננות על הזכוכית. כן, שמעתם נכון. הפסקת השטיפה המוקדמת לא רק חוסכת מים וזמן, היא גם טובה יותר לביצועי המדיח!
- לצופף את המדיח כאילו אין מחר: הדחקה היא לא פתרון במדיח. כשדוחפים יותר מדי כלים, המים לא יכולים להגיע לכל המשטחים, חומר הניקוי לא מתפזר כראוי, והתוצאה היא כלים שלא התנקו. עדיף להפעיל את המדיח חצי מלא אבל נקי, מאשר מלא עד אפס מקום ועם כלים מלוכלכים שצריכים עוד סיבוב (או שטיפה ידנית מעצבנת).
- לחסום את הזרזיפים: כבר הזכרנו את זה, אבל זה כל כך חשוב שצריך לחזור על זה. ודאו שהזרזיפים המסתובבים (בדרך כלל שניים או שלושה) יכולים להסתובב בחופשיות. לפני שאתם סוגרים את הדלת ומפעילים, סובבו אותם ידנית כדי לוודא ששום דבר לא מפריע.
- לשים במדיח חומרים שלא מתאימים: עץ, ברזל יצוק, סכינים חדות (מאוד), כלי נחושת, אלומיניום שאינו בטוח למדיח, כלי קריסטל עדינים במיוחד, פלסטיק לא מתאים, כלי זהב או כסף אמיתיים… הרשימה ארוכה. אם יש ספק, ותרו. שטיפה ידנית קצרה עדיפה על להרוס כלי יקר או אהוב.
- להשתמש ביותר מדי (או פחות מדי) סבון/נוזל הברקה: כן, יש דבר כזה. יותר מדי סבון יכול להשאיר שאריות לבנות על הכלים והמדיח. פחות מדי סבון לא ינקה כמו שצריך. קראו את ההוראות על אריזת הסבון והמדיח. נוזל הברקה הוא לא רק להברקה, הוא גם עוזר לייבוש (הוא שובר את מתח פני המים וגורם להם להתנקז בקלות). אל תוותרו עליו אם אתם רוצים כלים יבשים ומבריקים (אלא אם כן אתם משתמשים בטאבלט "הכל באחד" שכולל הברקה).
בונוס: אל תשאירו כלים מלוכלכים במדיח ימים על ימים לפני שמפעילים אותו. שאריות מזון מתייבשות והופכות לקשות הרבה יותר לניקוי. אם המדיח לא מלא, עדיף להפעיל מחזור שטיפה קצר (אם יש כזה) או פשוט לשטוף ידנית את המעט שיש. ודבר אחרון: נקו את הפילטר במדיח שלכם! לפחות פעם בחודש, ואם אתם שוטפים הרבה כלים מלוכלכים, אז יותר. פילטר סתום = ניקוי גרוע וריחות רעים.
שאלות ותשובות מהשטח (או מהמטבח)
ריכזנו כמה שאלות נפוצות שאנשים שואלים על המדיח שלהם:
האם צריך לשטוף את הכלים לפני שמכניסים למדיח?
לא! פשוט לגרד שאריות מזון גדולות זה מספיק. סבון המדיח זקוק לשאריות מזון כדי לפעול בצורה אופטימלית.
איפה לשים כלי פלסטיק?
תמיד במדף העליון. זה מפחית את הסיכון שהחום הגבוה יעוות אותם או יזיק להם. ודאו שהם לא עפים ממקומם!
למה הכוסות יוצאות עם כתמים לבנים/עננות?
זה יכול להיות מכמה סיבות: יותר מדי סבון, מים קשים (אבנית), חוסר בנוזל הברקה, או שהכלים נשטפו מראש. ודאו שהשתמשתם בכמות הנכונה של סבון ושיש נוזל הברקה. אם המים קשים באזורכם, ייתכן שתצטרכו להוסיף מלח מדיח (תלוי בדגם המדיח והמלצות היצרן).
האם מותר לשים סירים ומחבתות במדיח?
כן, רובם מיועדים למדיח. בדקו את הוראות היצרן. סירים ומחבתות נון-סטיק מסוימים דורשים טיפול מיוחד או שטיפה ידנית בלבד. כלי ברזל יצוק או נחושת אמיתיים לא מיועדים למדיח.
למה יש ריח רע מהמדיח?
לרוב זה קשור לפילטר סתום משאריות מזון, או הצטברות לכלוך ושאריות בתוך המדיח עצמו. נקו את הפילטר באופן קבוע. מדי פעם, הפעילו מחזור ריק עם כוס חומץ לבן במדף העליון (בלי סבון כלים!) כדי להסיר שומנים ואבנית.
איפה עדיף לשים סכינים בסלסלת הסכו"ם?
מסיבות בטיחותיות, עדיף לשים סכינים עם הלהב כלפי מטה. כפות ומזלגות אפשר לשים מעורבבים ועם הראש למעלה או למטה (לפי העדפה אישית והבטיחות).
האם מותר לשים עץ במדיח?
לא! עץ (כפות עץ, קרש חיתוך עץ, ידיות עץ) מתנפח, נסדק ונהרס במדיח. תמיד לשטוף ידנית.
לסיכום: מדיח שמח = כלים נקיים + חיים קלים יותר
אז הנה זה, כל האמת על סידור המדיח. זה לא מדע טילים, אבל קצת תשומת לב לפרטים יכולה לחולל פלאים. כשתסדרו נכון, תראו הבדל משמעותי בתוצאות הניקוי, תשמרו על הכלים שלכם לאורך זמן, ובעיקר – תחסכו לעצמכם את העצבים של כלים שיוצאים מלוכלכים. מדיח שמסודר נכון עובד ביעילות רבה יותר, צורך פחות אנרגיה ומים (בגלל שלא צריך להפעיל אותו פעמיים), ומאריך את חיי המכשיר. אז בפעם הבאה שאתם ניגשים לאתגר המדיח, זכרו את הטיפים האלה. הפכו את המלחמה הקדושה לשגרת ניצחון קלה ונוחה. בתיאבון (עם כלים נקיים ומבריקים כמובן)!